15
November
2023

Werkkostenregeling (WKR) 2024: Hoe gebruik je het?

De werkkostenregeling (WKR) geldt al een tijdje, namelijk sinds 2015. Toch blijft de implementatie ervan voor velen verwarrend. Niet zo gek, want sommige vergoedingen vallen binnen de vrijstelling van loonbelasting, terwijl andere juist buiten die categorie vallen. Een hoop regels waar je rekening mee moet houden.

 

Vind je de wirwar van WKR-voorschriften ook zo complex? Geen stress! We zetten de regels die in 2024 gelden op een rijtje. Onderaan dit artikel kun je ook het WKR stroomschema downloaden. Zo krijg je de regels die voor jouw organisatie gelden meteen inzichtelijk.

 

Wat is de werkkostenregeling ook alweer?

Voorheen werd alles, wat je als werkgever aan je personeel vergoedde, als loon gezien. Daarover betaalde je dus ook loonbelasting. Niet heel handig, want niet alles valt daadwerkelijk onder 'loon'.

Daar kwam in 2015 gelukkig verandering in! Met de invoering van de WKR worden niet alle vergoedingen en verstrekkingen beschouwd als loon. Dat is gunstig voor werkgevers, want nu kun je tot een bepaald bedrag vrij besteden aan werknemers.

 

Welk bedrag is dat dan voor de WKR 2024?

Per 1 januari 2024 wordt de vrije ruimte van de werkkostenregeling(WKR) 1,92%, over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom. Dit houdt in dat je 1,92% van deze loonsom vrij mag besteden aan werknemers. Dit wordt de vrije ruimte genoemd. Voor alles wat je boven deze ruimte vergoedt, wordt een eindheffing van 80% toegepast.

Als werkgever heb je de vrijheid om zelf te beslissen hoe je de vrije ruimte benut. Denk hierbij aan zaken als cadeaubonnen, sportvergoedingen en nieuwjaarsgeschenken.

In 2023 had de vrije ruimte een tijdelijke verhoging van 3%, welke voor 2024 weer wordt teruggedraaid naar dus die 1,92% over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom. Bij bedragen hierboven is en blijft de vrije ruimte 1,18% van de loonsom. Even kijken hoe het ook alweer in 2023 was? Klik dan hier!

Schematische weergave van de WKR per jaar

Is jouw organisatie klaar voor de WKR-veranderingen?

Door de werkkostenregeling goed in de gaten te houden voor jouw organisatie, voorkom je overschrijding van de vrije ruimte en de bijbehorende belastingaanslag. Wil je weten hoe je de WKR op de juiste manier toepast? Download dan hieronder kosteloos ons overzichtelijke stroomschema!

download hier →

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je inschrijving is gelukt.
Oeps! Er is iets fout gegaan, probeer het later opnieuw.
PIMM op bezoek bij:Multi Flora! 🌸
lees verder    →
Deze geefmomenten komen er aan!
Zie hier welke Geefmomenten op de planning staan!
lees verder    →
Ben jij dit jaar het haasje om een paasattentie voor jouw collega's te kiezen?
Doe hier je inspiratie op voor een feestelijk Pasen!
lees verder    →
Een goed attentiebeleid, waar moet je beginnen?
Myrthe, Customer Success Manager bij Pimm®, vertelt jou wat een attentiebeleid is en waarom deze zo belangrijk is voor jouw organisatie.
lees verder    →
Het aantal leveranciers verminderen in 3 stappen
in 3 stappen.
lees verder    →
Ecologische voetafdruk verminderen op kantoor? Wij hebben wat voor je!
Jasper, Manager Commerciële Binnendienst bij Pimm®, vertelt jou over het belang van herbruikbare bekers.
lees verder    →