24
September
2019

Verhoogde vrije ruimte, in 2020!

Goed nieuws van onze koning! In het Belastingplan 2020 is vastgesteld dat de vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt verhoogd. Vooral kleine werkgevers zullen hier profijt van hebben, maar voor geen enkele organisatie pakt dit onvoordelig uit. In dit artikel laten we je zien hoe jouw organisatie de (verhoogde) vrije ruimte optimaal benut.
 

Wat is de vrije ruimte in de werkkostenregeling ook alweer?
De term vrije ruimte impliceert dat er een ruimte beschikbaar is waarin je vrij bent in de keuzes die je maakt. Dit is alleen niet helemaal hoe het werkt. De vrije ruimte is een vastgesteld percentage van het totaal fiscaal loon van een organisatie. Dit percentage bepaalt hoe hoog de vrije ruimte van een organisatie is, en daarmee wat een werkgever kan besteden aan attenties of andere gelegenheden voor haar personeel.

Als we het simpel benaderen kan je de vrije ruimte zien als een pot gevuld met knikkers. Iedere knikker die een organisatie uitgeeft aan haar personeel, zonder het gebruik van bepaalde regelingen, komt hierin terecht. Zoals je misschien al verwacht raakt deze pot een keer vol. Over alle knikkers die buiten de pot vallen betaalt de organisatie vervolgens 80% belasting. Het is dus van groot belang dat zowel de werkgever als de werknemer, bij het uitgeven van knikkers, rekening houdt met de beschikbare ruimte in de ‘vrije ruimte’.

Hoe helpt Pimm® je bij het inrichten van de verhoogde vrije ruimte?
Er bestaan diverse regelingen waardoor je bepaalde attenties voor personeel niet in de vrije ruimte hoeft op te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een rouwboeket bij overlijden of een fruitmand voor een zieke collega. Aangezien deze uitgaven niet in de vrije ruimte terecht hoeven te komen, zorgt dit er logischerwijs voor dat de pot met knikkers minder snel volloopt. Pimm® helpt jouw organisatie met het gebruik van deze regelingen, zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van jullie vrije ruimte.

Het goede nieuws is dus dat deze vrije ruimte wordt vergroot
Waar vorig jaar over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom van organisaties 1.2% aan vrije ruimte gold, wordt dit in 2020 verhoogd naar 1.7 procent. Dit betekent dus 0.5% extra vrije ruimte, wat uitkomt op een bedrag van €2000,-. Dit betekent dat er extra belasting vrije knikkers besteed kunnen worden aan onder andere attenties voor werknemers. Werkgevers die regelmatig over een overvolle pot met knikkers beschikken, kunnen dus zeker voordeel behalen met deze wijziging.

De wijziging werd al eerder aangekondigd, maar is nu officieel opgenomen in het Belastingplan 2020, wat afgelopen Prinsjesdag is gepresenteerd.

Door het correct en slim toepassen van de geboden regelingen rondom de  werkkostenregeling, kan je als werkgever onnodige extra (loon-)heffingen voorkomen bij de aanschaf van attenties. Download hier het door ons opgestelde handige stroomschema met bijbehorende checklist, om jou op weg te helpen de vrije ruimte optimaal te benutten!

download hier →

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je inschrijving is gelukt.
Oeps! Er is iets fout gegaan, probeer het later opnieuw.
PIMM op bezoek bij:Multi Flora! 🌸
lees verder    →
Deze geefmomenten komen er aan!
Zie hier welke Geefmomenten op de planning staan!
lees verder    →
Ben jij dit jaar het haasje om een paasattentie voor jouw collega's te kiezen?
Doe hier je inspiratie op voor een feestelijk Pasen!
lees verder    →
Een goed attentiebeleid, waar moet je beginnen?
Myrthe, Customer Success Manager bij Pimm®, vertelt jou wat een attentiebeleid is en waarom deze zo belangrijk is voor jouw organisatie.
lees verder    →
Werkkostenregeling (WKR) 2024: Hoe gebruik je het?
Hoe werkt het en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen het je kort en krachtig uit!
lees verder    →
Het aantal leveranciers verminderen in 3 stappen
in 3 stappen.
lees verder    →