Lammert, eigenaar van Wijnhaven-Wijnimport, groeide op in Heerenveen met een Friese achtergrond en een vader die hoopte op een carrière in het profvoetbal. Zijn pad liep echter anders: via de Horeca- en Bakkerijvakschool en de Middelbare Hotelschool in Zwolle, waar zijn passie voor wijn werd aangewakkerd door een inspirerende docent, begon een reis die hem over de hele wereld bracht. Van stages in Duitsland en werk in Florida tot drie-sterren Michelin-restaurants in Parijs, wist Lammert uiteindelijk zijn roeping te vinden als sommelier.
Met deze internationale ervaring keerde hij terug naar Nederland om Wijnhaven op te richten, een wijnimportbedrijf dat inmiddels al jaren succesvol samenwerkt met Pimm Solutions.
Wie ben je en wat is jouw rol binnen Wijnhaven?
Lammert: “Mijn naam is Lammert, eigenaar van Wijnhaven-Wijnimport. Geboren en getogen in Heerenveen, met een Friese achtergrond, was het de droom van mijn vader om mij profvoetballer te zien worden. Tot mijn 18e heb ik geen druppel alcohol gedronken, maar na een periode van voetballen bij Heerenveen moest ik serieus nadenken over mijn toekomst. Mijn broer zat op de Horeca- en Bakkerijvakschool, wat mij ook aansprak vanwege de heerlijke geuren die ik daar altijd rook. Uiteindelijk koos ik voor de Middelbare Hotelschool in Zwolle, vastbesloten om ooit een hotel in Oostenrijk te openen – dat was toen mijn droom. De praktijkgerichte aanpak op de hotelschool paste perfect bij mij, een echte doener.
Daar kreeg ik les van drankenexpert professor Dr. Jan Gispen, die als gedreven en inspirerende docent mijn passie voor wijn aanwakkerde. Zijn aanstekelijke enthousiasme voor wijn heeft mij nooit meer losgelaten.”
Hoe ontwikkelde die passie voor wijn zich verder?
Lammert: “Na de hotelschool liep ik stage in het Zwarte Woud in Duitsland, een bekend wijngebied. Daar ontmoette ik Mr. John Rees, een autoriteit in NLP uit Amerika, die mij na mijn stage een Green Card aanbood voor een werkavontuur in Florida. Zo belandde ik aan de East Coast van de VS, waar ik bij Hyatt werkte in een draaiend restaurant met uitzicht over de stad. Daar werd ik aangemoedigd om meer met wijn te doen. Na avonturen in Australië en later in Parijs vond ik mijn weg naar drie-sterren Michelin-restaurants, waar ik als sommelier mijn roeping vond.”
Oprichting van Wijnhaven
Hoe is Wijnhaven ontstaan en wat was jouw drijfveer?
Lammert: “Na mijn internationale ervaring keerde ik terug naar Nederland en vestigde me in Friesland. Toch kon ik met mijn ervaring moeilijk een passende baan vinden. Uiteindelijk begon ik als sommelier bij restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Daar behaalden we een derde Michelinster, wat mij inspireerde om mijn eigen wijnimportbedrijf op te richten. Zo ontstond Wijnhaven, vernoemd naar de havenstad. We begonnen op Katendrecht en na 18 jaar verhuisden we naar de Spaanse Polder in Rotterdam.”
Samenwerking met Pimm Solutions
Hoe kwam de samenwerking tussen Wijnhaven en Pimm tot stand?
Lammert: “Tijdens een beurs in Utrecht stond ik, zoals ik het noem, als ‘propper’ in het gangpad mensen aan te spreken. Zo ontmoette ik Leonie, de oprichtster van Pimm Solutions.”
“Jullie zijn vanaf het begin betrokken bij Pimm?”
Lammert: “Ja, we zijn er al vanaf de start bij. Pimm zat destijds nog in de Van Nelle Fabriek, en ik herinner me dat we destijds één pakket per dag leverden – dat is nu wel anders, haha!”
Hoe zou je de samenwerking met Pimm omschrijven?
Lammert: “De samenwerking verloopt erg prettig. Er komt veel logistiek bij kijken, want het kost tijd om alles goed in te pakken en verzendklaar te maken. We verwerken de orders daarom in blokken. De communicatie met Pimm is uitstekend en vooral tijdens de drukke eindejaarsperiode zetten we samen onze schouders eronder om er iets moois van te maken.”