2
January
2022

Werkkostenregeling (WKR) in 2022

Vind jij de werkkostenregeling ook ingewikkeld? Met de nieuwe manier van thuis- of hybridewerken en een groot aantal vergoedingen en verstrekkingen, blijft de WKR voor velen een lastig verhaal. Welke vergoedingen zijn belast? Welke blijven onbelast?

Wij duiken in de WKR-regels die per 1 januari 2022 gelden, en zetten deze voor jou op een rijtje.

Maar eerst: wat houdt de WKR ook alweer in?

Even terug naar 1 januari 2015 - toen werd alles wat je als werkgever aan personeel vergoedde als loon gezien. Daarover moest je dus ook loonbelasting betalen. Best gek, want lang niet alles kunnen we onder de noemer ‘loon’ plaatsen.

Gelukkig is in 2015 de werkkostenregeling in het leven geroepen. Deze regeling zegt dat je 1,7% van de fiscale loonsom tot en met €400.000 vrij mag besteden aan werknemers. Mocht de loonsom daarboven liggen, dan mag je 1,18% vrij besteden. Dit noemen we de vrije ruimte.

Stel, de loonsom bedraagt €500.000, dan is de vrije ruimte in 2022: €6.800 + €1.180 = €7.980. Over alles wat je daarboven vergoedt, betaal je een eindheffing van 80%.

Als werkgever mag je zelf bepalen of je de vrije ruimte wilt gebruiken en waaraan je deze besteedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cadeaubonnen, sportvergoedingen of nieuwjaarsgeschenken.

De vrije ruimte in 2022 weer terug naar 1,7%

Eind januari 2021 kondigde het kabinet vanwege de coronacrisis een verruiming aan van de vrije ruimte. De vrije ruimte tot en met €400.000 werd tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Zo konden bedrijven hun medewerkers onbelast iets meer vergoeden of verstrekken.

In 2022 is deze verruiming niet meer van toepassing en gelden de normale percentages. Het percentage wordt teruggebracht naar 1,7%, omdat er voor dit nieuwe jaar geen aanpassingen zijn voorgesteld. Wel komt er een gerichte thuiswerkvergoeding.

Vrijgestelde thuiswerkvergoeding in 2022

Werken jouw medewerkers ook (deels) thuis? Om dit fiscaal goed te regelen kunnen werkgevers vanaf 1 januari 2022 onbelast maximaal 2 euro per dag aan thuiswerkvergoeding bieden aan een medewerker. Deze vergoeding is een compensatie voor de kosten die medewerkers thuis maken. Denk hierbij aan: gas, water, elektriciteit, toiletpapier, koffie en thee.

Kortom, in 2022 gaat de werkkostenregeling weer terug naar 1,7%. Daarnaast behoort het thuis- of hybridewerken nu officieel tot onze werkcultuur met het vrijstellen van de thuiswerkvergoeding. De thuiswerkvergoeding gaat hierdoor niet ten laste van de vrije ruimte.

WKR op orde voor zakelijke attenties?

Door het correct en slim toepassen van WKR-regels, kan je extra heffingen voorkomen. Ben jij benieuwd hoe je de WKR op een juiste manier toepast op zakelijke attenties? Download hieronder gratis het stroomschema.

Of vraag een gratis demo aan, dan kijkt Shannon of Chris samen met jou of een persoonlijke cadeaushop iets voor jouw organisatie is.

download hier →

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je inschrijving is gelukt.
Oeps! Er is iets fout gegaan, probeer het later opnieuw.
Van wie maak jij een blij ei?
Op 9 en 10 april is het Pasen!
lees verder    →
De kracht van een compliment
lees hier waarom oprechte waardering belangrijk is!
lees verder    →
Een goed attentiebeleid, waar moet je beginnen?
Myrthe, Customer Success Manager bij Pimm®, vertelt jou wat een attentiebeleid is en waarom deze zo belangrijk is voor jouw organisatie.
lees verder    →
Pimm Solutions trekt investeerder Capital A aan voor volgende groeifase
lees verder    →
Hoe gebruik je de werkkostenregeling (WKR) in 2023?
Vind jij de regels rondom WKR ook zo ingewikkeld? Wij hebben de WKR-regels van 2023 op een rijtje gezet!
lees verder    →
Top 5 attenties om de goede voornemens te stimuleren
bekijk hier de leukste cadeaus voor een kickstart van 2023
lees verder    →