5
January
2023

Hoe gebruik je de werkkostenregeling (WKR) in 2023?

Zelfs jaren na de invoering in 2015 zijn er nog veel onduidelijkheden rondom de werkkostenregeling. De ene vergoeding valt namelijk wel binnen de vrije ruimte, en is dus vrijgesteld van loonbelasting, maar andere vergoedingen weer niet. Je moet dus met een hoop regels rekening houden.

Vind jij de regels rondom WKR ook zo ingewikkeld? Om je een handje te helpen, hebben wij de WKR-regels van 2023 op een rijtje gezet!

In het kort: Wat is WKR?

Met de invoering van de WKR worden niet alle vergoedingen en verstrekkingen gezien als loon en dat is goed nieuws voor werkgevers.

Deze regeling zegt namelijk dat je 1,7% van de fiscale loonsom tot en met €400.000 vrij mag besteden aan werknemers, plus 1,18% van het restant van die loonsom. Dat noemen we de vrije ruimte. Over alles wat je daarboven vergoedt, betaal je een eindheffing van 80%.

Als werkgever mag je zelf bepalen of en waaraan je de vrije ruimte wilt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cadeaubonnen, sportvergoeding en/of nieuwjaarsgeschenken.

Een verhoging naar 3% in 2023

In 2023 wordt de vrije ruimte in de WKR extra verruimd van 1,7% naar 3%. Dat is goed nieuws! Werkgevers kunnen hierom namelijk in 2023 meer vergoeden aan hun personeel.

Dit percentage van 3% geldt bij een loonsom tot € 400.000. Concreet betekent dit dat de vrije ruimte van maximaal € 6.800 (1,7% in 2022) naar € 12.000 (in 2023) stijgt.

Na 2023 gaat de vrije ruimte waarschijnlijk weer terug naar de eerder aangekondigde 1,92%, maar dat is nog steeds een stijging van 0,22% ten opzicht van 2022. In 2024 komt de vrije ruimte neer op een bedrag van maximaal € 7.680 bij een loonsom tot € 400.000.

WKR per jaar schematisch weergeven

Is jouw WKR goed op orde?

Door de werkkostenregeling goed administratief te verwerken, voorkom je een overschrijding van de vrije ruimte én een hoge naheffing. Ben jij benieuwd hoe je de WKR op een juiste manier toepast? Download dan hier gratis het stroomschema!

download hier →

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt! Je inschrijving is gelukt.
Oeps! Er is iets fout gegaan, probeer het later opnieuw.
PIMM op bezoek bij:Multi Flora! 🌸
lees verder    →
Deze geefmomenten komen er aan!
Zie hier welke Geefmomenten op de planning staan!
lees verder    →
Ben jij dit jaar het haasje om een paasattentie voor jouw collega's te kiezen?
Doe hier je inspiratie op voor een feestelijk Pasen!
lees verder    →
Een goed attentiebeleid, waar moet je beginnen?
Myrthe, Customer Success Manager bij Pimm®, vertelt jou wat een attentiebeleid is en waarom deze zo belangrijk is voor jouw organisatie.
lees verder    →
Werkkostenregeling (WKR) 2024: Hoe gebruik je het?
Hoe werkt het en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen het je kort en krachtig uit!
lees verder    →
Het aantal leveranciers verminderen in 3 stappen
in 3 stappen.
lees verder    →